#НАДЗВИЧАЙНІ

Пивовар

Віктор Ващук, 43 роки

Понад 20 років у професії. Працював на великому заводі, потім з партнером відкрив власну справу. Його авторський сорт пива ввійшов до Книги рекордів України як найміцніше пиво. Полюбляє походи з байдарками, подорожі та обмін досвідом з колегами.

Пивоварів видають бороди й професійний сленг. Наприклад, на пивному фестивалі до мене підійшов юнак і спитав: «А у вас добре фільтрувався затор?» Наприклад, ви знаєте, що таке «затор»? Ні, дорожній рух тут ні до чого. А ви точно пивовар?

Пивовар — професія не для «середнячків». Ти маєш бути або страшенним педантом, що записуватиме кожну деталь, по десять разів прораховуватиме кожен свій крок; або божевільним експериментатором, людиною без гальм, за якою бігають з блокнотами інші й хочуть спробувати її пиво. Я з тих, хто не любить записувати.

Моє життя закручене на пиві. Буває, іду з друзями в похід, щоб відпочити від роботи. Аж ось квітку якусь побачив: «Цікаво, як вона ляже на пиво, як хміль змінить свій аромат і смак? Що до неї можна додати?»…

Скільки себе пам’ятаю, воюю проти стереотипів. Багато українців сприймають пиво як напій для бідних, як дешевий продукт. Проблема в тому, що в Україні ще не сформувалася пивна культура. Багатьом невтямки, навіщо використовувати келихи, які на повну розкривають смак і аромат пива, якщо можна випити «з горла».

Багато кому приємніше жити у світі своїх ілюзій. Ще один стереотип звучить так: «Лише в СРСР уміли варити смачне пиво, а сучасні пивовари нічого не вміють». Той, хто пив тодішні «Жигулі», не здогадувався, що насправді дегустував перероблений віденський лагер. Саме його рецепт украв і використовував Радянський Союз.

Карантин — тяжкий період для пивоварів. У крафтового пива різний термін зберігання — від 20 днів до пів року. Пивоварні, що продавали лише для ресторанів і пабів, от-от почнуть зливати зіпсований продукт у каналізацію. Нашій пивоварні вдається пережити кризу, бо працюємо за іншою бізнесовою моделлю: реалізую пиво «на винос» у власних магазинах.

Респіраторні хвороби лікую темним пивом. І всім раджу. У пиві є хміль — один з найсильніших природних антисептиків. Великі заводи використовують екстракти хмелю, а у крафтовому пивоварінні — справжній хміль, шишки та гранули.

Роби людям добро — і воно тобі повернеться. Або не повернеться. У будь-якому разі не треба про те шкодувати. Якщо я можу допомогти — завжди це роблю. Розуміти, що саме твоя порада допомогла комусь створити новий рецепт, — я від цього кайфую.