#НАДЗВИЧАЙНІ
К

Кухар

2020-05-13 14:02
Вікторія Іванушкіна, кухарка-кондитерка

Робота кухаря — це робота дипломата. Так, так, вам не почулося. Адже з культурою будь-якої країни найшвидше можна познайомитися через їжу. Саме тому на дипломатичних прийомах завжди влаштовують звані обіди.

Головне для кухаря — знання бази. Як почистити овочі, як правильно нарізати, за якої температури готувати, як варити бульйони та робити основу для соусів. Деталі створюють смак і свідчать про справжній професіоналізм.

Кухар має досконало володіти техніками тайм-менеджменту. По-перше, він повинен одночасно видавати дуже багато страв. А по-друге, в кулінарії кожна секунда має значення. Дістав пасту з води пізніше — і все, смак уже не той.

Одні кухарі готують 80 кілограмів салатів і десертів на день, щоб нагодувати гостей супермаркету. Інші подають смачний обід на 500 робітників підприємства в їдальні. Треті тижнями мудрують на кухні ресторану над ідеальною стравою. А ще кухарю потрібно знати сотні рецептів, вміти управлятися з міксерами, дозаторами, плитами, печами та іншими приладами. І, звичайно ж, мати хист, щоб оформити і красиво подати готову страву.

Кухар — професія для життєлюбів. Без цього складно за зміну почистити 150 кілограмів риби чи мішок цибулі, або ж нарізати півметровий пучок петрушки.

Упродовж зміни кухар дегустує десятки страв на всіх етапах приготування. Це приглушує апетит, тому кажуть, що кухарі їдять, наче трирічні діти — часто і потроху.

«Кухар — це складна робота. Ми працюємо на кухні, де зазвичай дуже спекотно. І весь час на ногах. Але коли я щодня готую десятки страв, то думаю не про метрові сковорідки і п’ятнадцятилітрові каструлі, а про те, що ця страва стане вечерею для великої родини. Чи про те, що маленька дівчинка отримає на день народження омріяний торт. Кухар — це людина, яка своєю майстерністю здатна об’єднати людей».