#НАДЗВИЧАЙНІ

Птахівник

Ігор Філіпенко, 54 роки

Родом із Криму, за освітою ветеринар, кандидат біологічних наук. Дев’ять років працював на птахофабриці. Уже 11 років вирощує птицю вільного вигулу. Засновник проєкту “Яйо” від “Лавки Традицій” у “Сільпо”.

Ми розводимо курей-міленіалів: вільне випасання, безглютеновий раціон, повний ЗСЖ. У нас птиця щаслива, не має ніякого стресу.

Це міф, коли кажуть що в курей погана пам’ять і немає інтелекту. Вираз «дурні, як курки» — це, можливо, про курок, що живуть на птахофабриці. 

Є три курки, які я особливо запам’ятав: Лора, Олена й Діана. Мої улюблениці-рекордсменки. Коли впродовж 3—4 місяців птиця щодня несе яйце, на вільному вигулі, вживаючи одну пшеницю, — це без перебільшення видатна птиця. Я готовий капелюх з’їсти, щоб довести це.

Працюю над тим, чого навчався. Звісно не треба писати дисертацію, щоб знати: для птиці краще вільно гуляти по траві, ніж сидіти в клітці. Але наука дала мені змогу все обміркувати й систематизувати знання.

Птахівник поєднує в собі зоотехніка, ветеринарного лікаря й інженера, знає фізіологію птахів, їхні звички, знає від чого їх треба захистити.

Моя місія — створювати продукт, максимально корисний для людини. Науковці засвідчили, що для людини найліпшим харчовим продуктом буде м’ясо птиці, у якої 40% раціону замінено на траву. Чим я й опікуюся: у моїх курок половина раціону — трава.

Птиця розмовляє з людиною. У нас є такі балакучі: підходить до тебе, щось розкаже своєю й далі піде у своїх справах. До того ж нічого не просить, просто йде поруч. А ще знає слова, до яких ми її привчили, а ми їхні «кукуріку» й «ко-ко-ко» взагалі не розуміємо.

Коли птиця перебуває на волі, її фізіологічні риси розкриваються, формуються індивідуальні звички: хтось допитливіший і любить багато гуляти, хтось, навпаки, лінивий.

Смачна й корисна їжа зміцнює людину. Мій продукт, звісно, не панацея, що лікує проти COVID. Панацеї немає. Але в такий період людина має споживати найкорисніші продукти, яйця з вмістом природного кератину. Тоді імунітет матиме більше шансів на захист. 

Справжній гурман — це той, хто дістає насолоду від того, що здатен розділити смаки з друзями. Намагаємося не лише пригостити, а й здивувати.

З каплуна ми не робимо хіба що компоту. Все інше, здається, робили. Хамон, тортеліні, рієти.

Наш хамон з каплуна може стати гастрономічною візитівкою України. Вірю в це. Наступного року планую запропонувати унікальний український продукт на кулінарному фестивалі в Іспанії.