#НАДЗВИЧАЙНІ

Кондитер

Валентина Пороскун, 30 років

За освітою — пекар та інженер-технолог з перероблення м’ясних продуктів. Освоїла кондитерську справу «з нуля». Визнана найкращим кондитером на всеукраїнському етапі конкурсу «Битва професіоналів». Вільний час проводить у теплицях, де вирощує різноманітні сорти салату й овочі.

Чи солодко бути кондитером? Щоб відповісти, попрацюйте над тортами хоча б тиждень. Тільки так зрозумієте, ваше це чи ні.

Мій найбільший торт завдовжки 14,5 м. Наш супермаркет “Сільпо” в Сумах святкував п’яту річницю, і ми з командою підготували отаку красу.

Щасливий кондитер = смачний торт. Складно підняти комусь настрій, якщо в цей момент у тебе на душі шкребуть кішки.

На жаль, в Україні немає школи підвищення кваліфікації чарівників. Я б першою туди вступила. Даремно смієтеся, у моїй роботі це не завадило б.

Рік тому мені замовили торт для молодят. Тема свята — півонієве весілля, тож неважко здогадатися, які квіти мали прикрашати десерт. Я об’їхала всі квіткові бутики, підійшла до кожної бабусі, що на вулиці торгує. Усі розводили руками: «Не знайдете ви ще півоній!» Але я не здавалася. Зателефонувала в ботанічний сад, розповіла їм, що свято під загрозою. «Приїжджайте, знайдемо!» — відгукнулися садівники. Десерт і настрій нареченої були врятовані.

Без курйозів не обходиться. Минулого тижня надійшло пікантне замовлення — торт у формі жіночого бюста. Я відчула себе майже пластичним хірургом. Питають: «Якого розміру буде?» Кручу руками в повітрі: «Приблизно „двієчка“!»

Образне мислення та експерименти — без цього не стати кондитером. До перемоги в конкурсі «Битва професіоналів», який щороку відбувається в нашій мережі супермаркетів, мене привів авторський торт «Північ». Я міркувала так: з північчю зазвичай асоціюється прохолода. Кондитери передають це відчуття за допомогою м’яти. Але з чим її поєднати? Після кількох експериментів зупинилася на лаймі.

Карантин показав, наскільки моя робота потрібна людям. Гості супермаркету приходили й просили: «Нам, будь ласка, тортик! Нехай навіть маленький! Удома, без гостей, але святкуватимемо, щоб дитину потішити». Під час карантину на шашлик не вийдеш, а от тортиком удома залюбки поласуєш.

Кондитер — це постійне «вау». Працюєш і не встигаєш дивуватися: «Вау, виявляється, я вмію малювати?!» Що тільки не зображувала на тортах: немовлят, героїв мультфільмів, дзвоники, ялинки, квіти, пасхальних кроликів. Робота допомагає мені зберігати в собі внутрішню дитину, і це неоціненно.